Hakukoneoptimointia PK-seudulla
SEO:a Vaivattomasti ja Nopeasti

6 askelta Googlen kartoissa nousemiseen

Hakukoneoptimointi Aurora

 

6 askelta Googlen kartoissa nousemiseen

Tänä päivänä paikallisen yrityksen näkyminen Googlen 3-packissa (kartalla näkyy tällä hetkellä kolme yritystä) on kriittistä, sillä se on yksi ensimmäisistä asioista, jonka potentiaalinen asiakas näkee hakutuloksissa. Varsinkin puhelimella selatessa kartta täyttää lähes koko näytön, sekä siitä voi soittaa suoraan yritykseen, eikä tarvitse erikseen etsiä puhelinnumeroita yrityksen sivulta. Korkea sijoitus myös lisää auktoriteettia asiakkaan silmissä. 

Googlen kartan tulokset ovat siinä mielessä viekkaita, että ne ovat paikkariippuvaisia. Et luultavasti näe samoja tuloksia, kuin minä googlatessasi "Ravintola Espoo". 

Kartoissa sijoitusten nostamiseen pätee kuitenkin eri säännöt kuin orgaanisissa tuloksissa nousemisessa. Tämän lisäksi paikkoja on vain kolme; useat yritykset jäävät paitsi tästä suuresta edusta ja lisäyksestä yrityksen näkyvyyden kasvattamiseen.

Tämän blogikirjoituksen jälkeen tiedät mitkä asiat vaikuttavat sijoituksiin Googlen kartassa ja osaat itsekkin suorittaa paikallista hakukoneoptimointia!

Kohta 1. Sivustosi kuntoonlaitto

Jotta nettisivusi löytyy korkealta kartoista, on tärkeää, että olet luonut vahvan pohjan optimoinnille optimoimalla sivun päälliset elementit. Kartoissa näkyvyyteen vaikuttaa sivuston päällä:

 • NAPS, Name, Address, Phone number ja Site URL. Eli lisää yrityksesi nimi, puhelinnumero, osoite ja sivustosi URL Footer-osioon sekä mieluusti yhteistietoja-sivulle. Tärkeää tässä on, että kun lisäät tietoja, ilmoitat ne aina täysin samalla tavalla. Esimerkki väärästä nimenlisäyksestä: Pertin kalakauppa → Penan fisukauppa. Eli nämä tiedot joka paikkaan samalla tavalla.

 • Upotettu kartta lisää myös paikkarelevanttiutta. Voit upottaa kartan mieluiten sivustosi Footeriin (esimerkki: https://espoonaurora.net) tai yhteystietosivulle. Saat oikean kartan yrityksesi Google My Busineksestä (jaa → upota kartta)

 • Tee sivustostasi selkeä ja vältä irtonaisia tai turhia sivuja. Voit poistaa kyseiset sivut tai uudelleenohjata (301) etusivulle, jos näihin osoittaa linkkejä.

Kohta 2. Google My Busineksen (GMB) optimointi.

 • Yritykselläsi tulee olla GMB, jotta se voi löytyä Googlen kartoilta.

 • Lisää GMB:hen taas täysin sama NAPS, kuin mitä lisäsit omille nettisivuille.

 • Lisää jokaiseen kuva-kategoriaan vähintään kolme kuvaa. Voit hieman optimoida kuvien nimiä ja lisätä näihin avainsanoja, mutta en ole huomannut tämän olevan suuri tekijä.

 • Valitse oikea kategoria sekä sopivat alakategoriat.

 • Täytä loputkin tiedot, kunnes GMB:si on 100% valmis.

 • Jos tahdot luoda toisen kerroksen paikkarelevanttiutta, lisää GMB:si kuvan yrityksesi FourSquareen, ja lisää kuvien linkiksi yrityksesi GMB:n osoite.

kohta 3. Sitaattien luonti.

 • Sitaatit ovat kuin linkkejä sivuillesi, joihin voit lisätä yrityksesi nimen, puhelinnumeron, osoitteen sekä sivusi URL:in. Googlen hämähäkit käyvät näitä tietoja läpi, ja kun ne löytävät useita kertoja samat tiedot eri lähteistä, ne osaavat yhdistää yrityksesi tiettyyn osoitteeseen.

 • Taas on erittäin tärkeää, että NAPS pysyy samana jokaisen sitaation välillä, mutta pidä huoli, että jokaisessa on eri selitys (description) yrityksestä.

 • Mietit nyt varmaankin, missä näitä sitaatioita sitten tehdään. Voit luoda itsellesi sitaatioita lisäämällä yrityksesi tiedot paikallisiin ja maailmanlaajuisiin yrityshakemistoihin. Jotkut niistä ovat maksullisia, mutta näin aluksi pärjäät ihan hyvin ilmaisillakin. Hakemistoja ovat muunmuassa:

 1. facebook.com - toimii myös sitaationa
   

 2. www.yellofi.com/signup-business/free
   

 3. www.itewiki.fi/
   

 4. www.helsinkiopas.com/
   

 5. www.espoo-opas.com/
   

 6. www.crunchbase.com/
   

 7. fi.yelp.fi/
   

 8. foursquare.com/
   

 9. www.webinfo.fi/
   

 10. www.yritysopas.com

Lisää myös yrityksesi nettisivut YTJ.fi-palveluun. Kauppalehden ja Iltasanomien yrityshaku etsii yritysten tiedot YTJ:n palvelusta. Näin saat linkin Kauppalehdestä sekä Iltasanomista.

local-citations-seo-aurora.png

Kohta 4. (Paikallisten) linkkien rakentaminen.

 • Google pitää paikallisia linkkejä tärkeinä tekijöinä päättäessään kuka sijoittuu ja kuinka hyvin kartoissa. Ei-paikalliset linkit (suurin osa linkeistä) myös antaa luottamusta sivustasi Googlelle, joka auttaa kokonaisvaltaisesti kaikessa hakukoneoptimointiin liittyvässä. Luo aluksi sosiaalisen median profiili yrityksellesi jokaiselle sosiaalisen median alustalle. Linkkaa sitten näistä takaisin yrityksesi nettisivuille.

 • Hyvän paikallisen linkin voi saada kaupunkisi kauppakamarilta, jos he ilmoittavat kamarin jäsenet sivuillaan. Sama pätee myös paikallisiin järjestöihin, joiden jäsen yrityksesi on.

 • Yhteistyökumppanit - Jos esimerkiksi teet yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, voit pyytää heitä linkkaamaan sivuillesi heidän omilta sivuiltaa.

 • Useimmista sitaatioista myös tulee linkki sivuillesi. Nämä linkit voivat myös olla arvokkaita, jos sitaation lähde on arvostettu tai paikallinen.

 • Jos omistat itse useita sivuja tai blogeja, voit linkata näiltä yrityksesi sivuille. Muista tehdä tämä luonnollisen näköiseksi, sillä tämä keino ei kokonaan seuraa Googlen sääntöjä.

Kohta 5. Google my business (GMB) Arvostelut.

 • GMB arvostelut ovat melko pieni tekijä kartoissa sijoittumisessa; vain noin 7%. Yrityksen hyvä arvostelu kuitenkin antaa yrityksestä paremman kuvan sekä parantaa CTR:ää (Click Through Rate).

 • Arvosteluja voi pyytää läheisiltä, ystäviltä tai asiakkailta.

 • Google antaa eniten arvoa arvosteluille, joihin yritys on vastannut. Muista siis tarkastaa oletko saanut uusia arvosteluita aina välillä!

kohta 6. Google My Maps & Schema

 • Haastavia toteuttaa

 • On mahdollista luoda yritykselle kustomeita Google My Mapsejä, jotka toimivat niin sitaatioina sekä linkkien lähteenä. Nämä ovat erittäin voimakkaita tekijöitä, sillä niistä saa paikkarelevantteja do-follow-linkkejä suoraan Googlelta.

 • Kartat voivat myös sijoittua korkealle itsekseenkin.

 • Schema Markup on hakukoneiden yhteinen kieli, jonka avulla näille voi ilmoittaa mitä sivustosi käsittelee. Kartoissa sijoittumisessa tärkeää on käyttää attribuuttia “LocalBusiness” (http://schema.org/LocalBusiness) johon voi ilmoittaa osoitteen, nimen, sivun URL:in ja muita tietoja. Scheman merkitys on kasvanut ja tulee kasvamaan vuosien kuluessa.

Näitä keinoja käyttämällä on hyvä mahdollisuus päästä kärkisijoille kartan hakutuloksissa ja päästä suoraan potentiaalisten tietoon. Hyvä sijoitus siis tuo esiin yrityksesi brändiä, lisää auktoriteettia  ja tuo asiakkaita sivustollesi. Voi olla haastavaa ja aikaavievää tehdä itse nämä operaatiot, jos ei ole täysin perillä parhaista toteutustavoista, mutta täysin mahdollista.

Olkaa yhteydessä, jos jokin kohta jäi epäselväksi!